Kuchnia

coś na ząb

ok. 250 g jarmużu
ok. 500 g brukselki
3 cukinie
2-3 szalotki (lub 1 zwykła cebula)
2 ząbki czosnku
4 mini papryczki np. żółte (lub 1/2 zwykłej, dużej)
sól
pieprz
1 łyżeczka ostrego pimentonu lub ostrej mielonej papryki
oliwa extra vergine
olej do smażenia


Jarmuż duszony z brukselką i cukinią | Facet i Kuchnia

PRZEPIS:

1. W nieosolonej wodzie ugotuj brukselkę z jarmużem (ok. 12 minut). Wcześniej ponacinaj dolną część brukselki nożem na krzyż, tak by równomiernie się ugotowała oraz usuń twarde łodygi z jarmużu i porwij liście na nieco mniejsze kawałki. Uważaj, by nie rozgotować brukselki!

2. Cukinie pokrój obieraczką do warzyw w paski, gniazda nasienne wyrzuć – nie będą potrzebne. Na dwie minuty przed końcem gotowania warzyw z pkt 1 do brukselki i jarmużu dodaj cukinię.

3. W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzej olej i dodaj posiekane szalotki oraz czosnek. Dodaj szczyptę soli i duś, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodaj paprykę (ZOBACZ) pokrojoną na niewielkie kawałki. Po kilku minutach dodaj sporo pieprzu i paprykę (pimenton) oraz wymieszaj.

4. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę wraz z jarmużem i cukinią przełóż do rondla.

5. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i ewentualnie pieprzem, i chwilę podduś całość, mieszając.

6. Wlej chlust oliwy z oliwek, która wzbogaci smak dania i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation