Kuchnia

coś na ząb

Kuleczki marchewkowe bez pieczenia [ZDROWE PRZEGRYZKI]
Przepis przygotowała Maria Pabich z jakzdrowozyc.pl

Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej (możesz zmielić płatki owsiane)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru
- 10 suszonych daktyli bez pestek
- 1 szklanka drobno startej marchewki (lub pozostałości z sokowirówki)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- wiórki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Lub zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.

2. W misce wymieszaj mąkę i cynamon.

3. Daktyle odcedź z wody i przełóż do miski.

4. Dodaj marchewkę, imbir, wodę i syrop z agawy.

5. Miksuj końcówką blendera do uzyskania gęstej, klejącej się masy.

6. Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je we wiórkach kokosowych.

7. Przygotowane kuleczki przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation