Kuchnia

Kuchnia

Żabie oko

Ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 40 x 30 cm i na taką blaszkę podaję ilość składników.


SKŁADNIKI:

na biszkopt:
* 6 dużych lub 7 średnich jajek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki cukru
* 6 łyżki oleju
* 8 łyżek mąki zwykłej pszennej
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

na zieloną masę twarożkową:
* 1250 g twarożku typu quark
* 14 płatów żelatyny lub żelatyna w proszku na 1,5 l płynu (czytać na opakowaniu)*
* 1 szklanka cukru
* kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

na białą masę twarożkową:
* 500 g twarożku typu quark
* 6 płatów żelatyny lub żelatyna w proszku na 0,5 l płynu (czytać na opakowaniu)*
* 4 - 5 łyżek cukru

ponadto:
* ok. 1 kg zielonych winogron bez pestek
* kilka kulek czerwonych winogron

Oddzielić białka od żółtek, białka wrzucając do dużej miski, a żółtka do jakiegoś kubeczka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je prawie na sztywno, dosypując na koniec stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wmiksować do białek żółtka, a następonie pojedynczo 6 łyżek oleju.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i również wmiksować stopniowo do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmiksować kilka kropel zielonego barwnika spożywczego.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać białą (bez barwnika) część ciasta. Rozsmarować je równomiernie i upiec w nagrzanym do 170°C piekarniku na złoty kolor (w zależności od piekarnika zajmie to jakieś 10 - 15 minut).

Tak samo upiec drugiego, zielonego placka. Gdy nieco przestygnie zielony placek odwrócić na drugą stronę i delikatnie odkleić papier do piecznia. Od spodu ciasto będzie miało ładniejszy zielony kolor. Przy pomocy kieliszka wyciąć w nim okrągłe otworki.

Biały placek włożyć na powrót do umytej blaszki. Poukładać na nim ciasno, jedną przy drugiej, połówki umytych zielonych winogron.

Teraz przygotować zieloną masę twarożkową.
Do jakieś dużej miski przełożyć twarożek i wsypać cukier. Dodać też kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Dobrze wszystko wymieszać.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odsączoną rozpuścić na małym ogniu. Zamiast żelatyny w płatach, można użyć takiej w proszku, ważne by użyć jej tyle, ile potrzeba na 1,5 l płynu (czytać na opakowaniu).
Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę twarożku, dobrze wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do reszty twarożku. Dobrze wszystko wymieszać trzepaczką lub mikserem.

Masę tę wylać na spód wyłożony winogronami. Przykryć od góry zielonym plackiem z otworkami i wstawić całość do lodówki by masa zielona stężała.
Podobnie jak masę zieloną, musimy przygotować białą masę serową. Masą tą napłnić otworki "oczne". Na każde oko włożyć połówkę czerwonego winogrona. Ciasto ponownie wstawić na jakieś pół godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation