DIY - zrób to sam

gotowanie

Dufinki
Dufinki

Dufinki to fajny dodatek do obiadu, który lubią szczególnie najmłodsi. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, trzeba jednak pamiętać o tym, aby kupić ziemniaki o dużej zawartości skrobii. Są smacznym dodatkiem do ryb oraz mięs. Jako dodatek do obiadów polecam Wam także puree ziemniaczane zapiekane z ricottą.

Dufinki przepis

DUFINKI

Składniki:
pół kg ugotowanych ziemniaków*
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka miękkiego masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem, tak, by nie było grudek. Dodajemy żółtko, masło, śmietanę, całość doprawiamy i wyrabiamy na gładką masę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy, wyciskamy ją na blachę tworząc spiralki. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20-30 minut, aż nasze dufinki ładnie się zezłocą. Podajemy jako dodatek do obiadu.

*należy wybrać odmiany o dużej zawartości skrobi, np. Tajfun. Odradzam przygotowanie dufinek z młodych ziemniaków.

Czas przygotowania: 40 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation