Kuchnia

przepisy

Moje Walijskie Pichcenie ... : NALEŚNIKI PLACKI KLUSKI
Składniki:

1 łyżka masła
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
½ łyżeczki soli


Wykonanie:

Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło z solą na puszystą masę, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie łączymy ucierając jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę i ubite na sztywno białka. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę mąki. Początkowo przeprowadzamy próbę i wrzucamy kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Wg mnie jednak proporcje są bardzo dobre, i nic nie musiałam modyfikować. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż urosną podczas gotowania. Od chwili wypłynięcia gotować kluseczki ok 3 minuty.
Podawać po odcedzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation