Kuchnia

przepisy

Moje Walijskie Pichcenie ... : Z UDZIAŁEM MIĘSA MIELONEGO

Składniki:

ok. 600g drobiowego mięsa mielonego
1 całe jajko
1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka
1 łyżka kaszy manny
1 cebula
sól
pieprz
majeranek


Na sos:

ok 1l wody
1 marchewka
1 pietruszka
ziele angielskie
liść laurowy
2 płaskie łyżki mąki
3 - 4 łyżki siekanego koperku
2 łyżki ukwaszonej śmietany
sól do smaku


Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut. W tym czasie robimy pulpety.
Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywka z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietankę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation