Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Niezwykłe bułki, czyli przekąski na imprezę!
Szpinakowe buły

przepis na podstawie przepisu Zieleniny




Składniki:
•10 małych bułeczek
•450 g mrożonego szpinaku w liściach
•100 g suszonych pomidorów w oleju
•2 małe czerwone cebulki
•5 ekologicznych jajek
•ząbek czosnku
•gałka muszkatołowa
•sól i pieprz
•szczypiorek do posypania

Przygotowanie:
1.Szpinak rozmrażam, cebule kroję w pióra i podsmażam przez 3-4 minuty z suszonymi pomidorami pokrojonymi na małe kawałki na łyżce oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaję rozmrożony szpinak, wszystko mieszam i doprawiam czosnkiem, gałką, solą i pieprzem.
2.Zaczynam od wycięcia miąższu z bułeczek. Nacięcie powinno być duże i głębokie, żeby zmieściło się w środku jak najwięcej farszu, dlatego ja najpierw na grzbiecie bułki "(" a potem wycinam w drugą stronę ")". Bułkowego miąższu nie wyrzucam!*
3. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. W dużej misce mieszam szpinak z jajkami i doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Do każdej bułeczki wkładam nadzienie, układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekam przez 5-7 minut. Gotowe posypuje szczypiorkiem i gotowe!

* Z miąższu bułeczek można zrobić pyszny bread pudding, przepis wkrótce :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation