Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

słodkości

Mini Pumpkin Pies | Pysznostki.pl
Składniki

Kruche ciasto
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka mleka
szczypta soli

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło i kroimy je na mniejsze kawałeczki ostrym nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy aż otrzymamy jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na 15 – 30 min. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka, które będą pasowały do naszej formy na muffinki (jeśli nie posiadamy naczynia o odpowiedniej średnicy, które posłuży jako fora do wykrawania możemy podzielić ciasto na kwadraty). Wyklejamy nasze foremki, robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 -15 min (do zarumienienia się ciasta).

Masa dyniowe
1 i 1/2 szklanki puree dyniowego
0,5 szklanka śmietany kremówki (użyłam 30%)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół szklanki brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą miksera ( na najniższych obrotach) bądź ręcznej trzepaczki. Tak przygotowaną masę przelewamy do wstępnie podpieczonych spodów Mini-Pies. Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 2-3h, a najlepiej na całą noc.

Dekoracja
330 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
2 łyżeczki cukru pudru
odrobina kakao zmieszanego z cynamonem

Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jest już sztywna, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez chwilę (nie za długo, jeśli nie chcemy otrzymać masła : ) Dekorujemy muffinki po ostygnięciu, na koniec posypując odrobiną kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation