Kuchnia

słodkości

Ciasto marmurkowe z mikrofalówki przepis - Wszystkie przepisy Polska

Składniki

ilość porcji: 10

2 jajka
1 szklanka cukru
250 g kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki posiekanych suszonych moreli lub rodzynek
Polewa
2 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 6min. › Gotowe w: 21min.

W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i proszek, zmiksować. Ciasto podzielić na pół.
Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać wanilię i rodzynki, wymieszać.
Natłuścić foremkę (najlepiej silikonową), którą można mikrofalować. Posypać bułką tartą.
Wyłożyć jedną część ciasta i przykryć drugą. Delikatnie wymieszać kolistym ruchem aby uzyskać wzór marmurkowy.
Formę wstawić do mikrofalówki i mikrofalować przez 6 minut. Czas zależy od ustawień mikrofalówki.
Odstawić do przestygnięcia.
Wszystkie składniki polewy wymieszać i udekorować nią przestygnięte ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation