Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cytrynowe babeczki jaglane
Przepis na 10 babeczek, jedna dostarcza :

200 ml wody + 100 ml mleka
110 g kaszy jaglanej
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
20 g miodu
15 g brązowego cukru + 5 g cukru waniliowego
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
odrobina aromatu cytrynowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta prawdziwej wanilii


Kaszę zlewamy na sitku wrzątkiem, a następnie wkładamy do rondelka, wlewamy wodę i mleko,
dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut pod przykryciem, po czym odstawiamy aby napęczniała i wchłonęła resztę płynu.

Po ostygnięciu przekładamy kaszę do wysokiego naczynia np bardzo dużego kubka, dodajemy resztę
składników i blendujemy całość na gładką masę, którą przekładamy do silikonowych foremek.

Babeczki pieczemy w 180'C przez 40 minut i wyciągamy je z foremek dopiero po ostygnięciu,
inaczej będą się rwały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation