Kuchnia

kuchnia

burito z wołowiną
Składniki:
1 łyżka oliwy
500 g mielonej wołowiny
1 drobno posiekana średnia cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
1/3 szklanki wody
300 g odsączonej, opłukanej czerwonej fasoli z puszki
4 duże pszenne tortille
1 szklanka grubo startego sera cheddar
1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
ewentualnie kwaśna śmietana do dekoracji
Oliwę rozgrzewamy w głębokiej patelni, smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy. Podgrzewamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione pomidory i fasolę. Wlewamy wodę. Dusimy około 15 minut, aż całość zgęstnieje.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozkładamy równe porcje nadzienia na plackach tortilli. Zawijamy i dla pewności spinamy wykałaczką.
Układamy tortille na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posypujemy serem i sproszkowaną papryką. Pieczemy około 10 minut, aż ser się przyrumieni. Podajemy udekorowane śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation