Kuchnia

kuchnia

addio pomidory: Pyszna tarta bez pieczenia.
Składniki:
300 g ciastek typu Digestive, petit beurre, lub portugalskich Maria (dostępnych w Brukseli m.in.we Freshmedzie)
125 g masła
12 owoców marakui (jeżeli użyjemy tylko 8 tez będzie dobrze) możemy zastąpić je na przykład czerwoną lub czarną porzeczką
1 opakowanie galaretki cytrynowej
400 g mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie:
1. W blenderze rozdrabniamy herbatniki do konsystencji piasku. (Możemy zrobić to ręcznie używając walka). Dodajemy roztopione masło. Łączymy. Wysypujemy do foremki na tartę o średnicy 26-28 cm. Idealnie, jeśli jest to foremka z wyjmowanym dnem. Wyrównujemy i dociskamy do uzyskania jednolitej powierzchni. Wstawiamy do lodówki. Warstwa ciasteczkowa powinna być dość cienka. Jeżeli mamy mniejszą foremkę na tartę, nadmiar przekładamy do foremek na tarteletki.
2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody. Przestudzamy.
3. Marakuje przekrajamy na pół, wydrążamy. Łączymy z galaretką.
4. Otwieramy puszkę mleka. Łączymy je z galaretką.
5. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
6. Warto przed podaniem kwadrans wcześniej wyjąć tartę z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation