Design

Design

Pełnoziarnista tarta z pieczarkami i zieloną fasolką

130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g otrębów owsianych
1 łyżeczka majeranku + 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g jogurtu naturalnego
1 jajko

120 g mrożonej, zielonej fasolki
200 g pieczarek
60 g chudej wędliny
40 g sera mozzarella
1 jajko
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku



Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, może się dość lepić, więc podczas rozwałkowywania podsypujemy lekko mąką.
Gotowy okrągły placek układamy w formie (jeśli nie jest silikonowa, to wykładamy ją
papierem do pieczenia lub pędzelkiem delikatnie natłuszczamy oliwą) i widelcem robimy kilka dziurek dla ujścia powietrza.
Spód podpiekamy 15 minut w 180'C.

W między czasie na patelni "podsmażamy" pokrojoną w małe kawałki szynkę oraz fasolkę (użyłam mrożonej), co jakiś czas mieszamy i po kilku minutach dodajemy pokrojone w niezbyt drobną kostkę pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, a następnie odkrywamy patelnię i pozwalamy odparować wodzie z pieczarek.

Zawartość patelni przekładamy do miski, doprawiamy i pozwalamy chwilę ostygnąć, po czym dodajemy jajko oraz utartą na dużych oczkach tarki mozzarellę, mieszamy i rozprowadzamy masę w podpieczonym wcześniej spodzie.

Pieczemy kolejne 20 minut w 180'C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation