Kuchnia

Dynia

Kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym |

Składniki na trzy porcje:

Gulasz marchwiowo - dyniowy:

Marchew (pokrojona w kostkę) - dwie szklanki
Dynia (pokrojona w kostkę) - szklanka
Pomidory w puszce
Cebula - dwie małe sztuki
Czosnek - dwa ząbki
Sok z cytryny - łyżka
Olej rzepakowy - łyżka
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, imbir, curry, kolendra, kminek, chili



Kasza kuskus:
Kasza kuskus - szklanka
Marchew - średnia sztuka
Cebula - pół małej sztuki
Przyprawy: sól, pieprz, curry


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy gulasz: cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy pod przykryciem na łyżce oleju rzepakowego, dodajemy do niej posiekany czosnek.
Po 5 minutach smażenia do cebuli dodajemy po połowie łyżeczki papryki, imbiru, curry, kolendry, kminku i szczyptę chili.
Następnie na patelnię wrzucamy pomidory w puszce, sok z cytryny, marchew i dynię - całość mieszamy i dusimy do miękkości (pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem).
Gdy gulasz będzie się dusił przygotowujemy kaszę: do rondelka wlewamy dwie szklanki wody - doprowadzamy do wrzenia.
Do wody dodajemy posiekaną cebulę, zmiksowaną lub drobniutko posiekaną marchew i pół łyżeczki curry.
Po 5 minutach duszenia do rondelka dodajemy kaszę kuskus i gotujemy do miękkości - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerz nakładamy kaszę a następnie gulasz - potrawę posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartość odżywcza porcji kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym:
Energia: 281 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 57 g
Błonnik pokarmowy: 6,7 g
Cholesterol: 0 mg

Kuskus z gulaszem dyniowo - marchwiowym jest dobrym źródłem:

Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation