Kuchnia

Torty i ciasta-przepisy

Wiśniowa panienka
Składniki ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła
8 jajek
4 opakowania kisielu wiśniowego
2 łyżki syropu wiśniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa serowa:

1 kg sera
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki krem:

2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g masła
4 łyżki mleka w proszku
Składniki mus wiśniowy:

300 g wiśni bez pestek
2 galaretki wiśniowe
Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzone rozpuszczone masło oraz syrop wiśniowy i dalej ucieramy. Stopniowo do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielami. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrat waniliowy a na koniec budynie. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Blachę (o tych samych wymiarach w której piekło się ciasto) dokładnie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę serową. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia. Następnie masło ucieramy na krem z wystudzonym budyniem. Ciasto kroimy na 2 części, pierwszą z nich smarujemy kremem (1/3 całości), następnie układamy sernik, smarujemy go kolejną częścią kremu, i układamy drugi blat, który smarujemy resztą kremu. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, dodajemy do nich zblendowane wiśnie i odstawiamy do stężenia. Mus wykładamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation