Kuchnia

Torty i ciasta-przepisy

Lekki przekładaniec bananowo-winogronowy
Składniki

2 galaretki agrestowe

400 g bananów

500 ml śmietanki 30%

15 g żelatyny

100 g cukru pudru

sok z 1/4 cytryny

100 g biszkoptów

500 g winogron



Wykonanie

1. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Banany umyć i pokroić w plastry. Winogrona umyć i osuszyć.

3. Żelatynę zalać 60 ml wody, odstawić do napęcznienia i podgrzać w kąpieli wodnej lub kilka sekund w mikrofali. Wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.

4. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z cytryny. Dodać łyżkę ubitej śmietanki do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę śmietanki i znowu wymieszać. Jeśli żelatyna zacznie w tym momencie tężeć, podgrzejmy ją lekko. Powstałą mieszankę połączyć z resztą bitej śmietanki.

5. Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć folią spożywczą (dno i boki) i na spód położyć warstwę biszkoptów. Następnie położyć połowę masy śmietanowej, warstwę bananów i znów masę śmietanową. Na wierzchu ułożyć winogrona (starajmy się układać tak, aby zostało nieco miejsca, gdy będziemy kroić ciasto na kawałki, ponieważ winogrona dosyć ciężko się przekrawa). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation