Kuchnia

Przepisy

Wegetariański deser Pina Colada

Składniki (na 3 porcje):

2,5 łyżki tapioki
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka soku ananasowego (dałam sok z puszki z ananasów i dopełniłam wodą)
1 mała puszka ananasów (kupiłam w Marks & Spencer bez dodatku cukru, w składzie tylko ananas i sok ananasowy)
1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
płatki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
Do garnka wlej mleko kokosowe oraz sok ananasowy i dodaj tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu, gdy tapioka będzie przezroczysta i miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta (zastygnie w lodówce). Spróbuj, jeśli deser jest za mało słodki dodaj ksylitol.
Do słoików/ miseczek/ szklanek/pucharków daj na spód kawałki ananasa (zostaw kilka do dekoracji), następnie deser z tapioki i ostudź, a następnie wstaw do lodówki do zastygnięcia (na 1-2 godziny).
Deser Pina Colada z tapioki udekoruj kawałkami ananasa i płatkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation