Kuchnia

Przepisy

baza:

5 białek, średniej wielkości
20g drobnego cukru
krem cukierniczy (przepis poniżej)
miękkie masło i drobny cukier do wysmarowania foremek
krem cukierniczy czekoladowy:

175ml mleka
40g drobnego cukru
2 żółtka, średniej wielkości
15g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao, przesianego
120g gorzkiej czekolady, posiekanej
dodatki do podania:

lody waniliowe
polewa czekoladowa
cukier puder
5-6 małych naczynek żaroodpornych nasmarować masłem i obsypać cukrem. foremki schować do lodówki. piekarnik rozgrzać do temp. 200st.c., włożyć do niego blachę.

przygotować krem cukierniczy. mleko powoli doprowadzić do wrzenia w garnku o grubym dnie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. następnie dodajemy mąkę, roztrzepując ją tak długo aż się wchłonie. powoli dolewamy gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką. całość przelewamy z powrotem do garnka. wciąż ubijając krem podgrzewamy go kilka minut aż zgęstnieje. do ciepłego kremu cukierniczego dosypujemy kakao oraz posiekaną czekoladę i mieszamy ubijaczką, aż otrzymamy gładki lśniący krem. przykrywamy folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy 20g cukru i dalej ubijamy na sztywno. dolewamy 1/3 kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy trzepaczką. resztę wmieszać za pomocą łopatki lub łyżki. powinniśmy otrzymać niezbyt sztywna masę. nakładamy ją do naczynek prawie aż po brzegi. stawiamy na gorącej blasze i pieczemy 10 minut. podajemy gorące z lodami waniliowymi i polewą czekoladową lub prościej - oprószone cukrem pudrem (pyszne także po ostudzeniu).

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation