Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Ciasto cappuccino z wiśniami na makowym biszkopcie
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do białek dodać rozmieszane żółtka, przesiać mąki z proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blaszkę o wymiarach 24/32 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.
Składniki na nasącz:
100 ml wody
30 ml wiśniówki
Wymieszać składniki, nasączyć upieczony biszkopt, raz koło razu.
Składniki na masę wiśniową:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
4 łyżki cukru
1 galaretka wiśniowa
Wiśnie wsypać do rondelka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i dusić ok. 20 min. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Kiedy wiśnie są już gęstawe, przełożyć je na biszkopt i wstawić do lodówki.
Składniki na masę kawową:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ubijać mikserem, aż będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Wierzch ozdobić startą czekoladą lub kawą mieloną.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation