DIY - zrób to sam

ciasta desery

Karmelowy Talerz: Trufle tiramisu

Składniki

dla >6 osób
espresso/mocna, rozpuszczalna kawa, 1/3 zwykłej filiżanki
cukier puder, 1 kopiasta łyżka
biszkopty, 250g
serek mascarpone, 250g
rum/amaretto/wódka smakowa, 1łyżka
kakao to obtaczania, ok pół szklanki
Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min
1. Zrobić espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do gorącej kawy wsypać cukier puder i alkohol, dokładnie wymieszać. Odstawić kawę do wystudzenia.

2. Biszkopty rozkruszyć na drobny piasek, ręcznie lub za pomocą blendera. Zalać ostudzoną kawą, dokładnie wymieszać. Do masy dodać mascarpone i ponownie, bardzo dokładnie, wszystko wymieszać ręcznie.

3. Masę schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie formować małe kulki, następnie obtoczyć je dokładnie w kakao. Trufle przechowywać w zimnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation