DIY - zrób to sam

ciasta desery

Batoniki z żurawiny i kokosa

Składniki:
(na 6 sztuk o wymiarach 10 cm x 2 cm x 1 cm)

250 g suszonej żurawiny
4 łyżki nieafinowanego oleju kokosowego
8 łyżek wiórków kokosowych

Olej włożyć do kubeczka i wstawić do miski z gorącą wodą, aby się delikatnie zluzował. Oleju nie traktować zbyt wysoką temperaturą, gdyż utraci swoje zdrowotne właściwości.
Połączyć żurawinę z olejem i rozdrobnić ją blenderem do postaci średniej grubości mokrego piasku. Pod koniec dodać 6 łyżek wiórków kokosowych i dokładnie blenderem wszystko wymieszać.
Powstałą masę przełożyć do silikonowej foremki lub metalowej wyłożonej folią i łyżką dociskając starannie wygładzić powierzchnię, aby powstał równy prostokąt.
Pozostałymi 2 łyżkami wiórków obsypać wierzch i docisnąć je łyżką, wtedy przy krojeniu nie będą zbyt mocno się obsypywać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny, aby masa zastygła.
Batoniki pokroić ostrym nożem (dobrze kroi nożyk do pizzy) na niezbyt duże kawałki. U mnie batoniki miały 10 cm x 2 cm x 1 cm, ale polecam kroić mniejsze 5 cm x 2 cm x 1 cm, wtedy są wygodniejsze do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation