Święta i uroczystości

WIELKANOC PRZEPISY

Mazurek z kajmakiem i orzechami pekan

Spód 31x21:
150 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Do miski przesiać mąkę i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godz do lodówki. 1/3 ciasta odkroić i odłożyć. Resztę rozwałkować na wielkość blaszki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z odłożonego ciasta uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach ciasta, tworząc rant. Z pozostałych wałeczków ułożyć kratkę na całym mazurku. Wałeczki można ponakłuwać widelcem lub ozdobić. Wstawić do nagrzanego do 160 st piekarnika i piec 30 min. Wystudzić.

Masa kajmakowa:
1 p mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g gorzkiej czekolady

żurawina z gruszką lub powidła śliwkowe

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować przez 10 min na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje dodać czekoladę i mieszać do momentu aż się rozpuści. Garnek odstawić i pozwolić,żeby masa wystygła. Na wystudzone ciasto, w kwadraciki nakładamy odrobinę żurawiny lub powideł i nakładamy masę kajmakową. Każdy kwadrat dekorujemy orzechem pekanowym lub włoskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation