Kuchnia

I'm hungry...

Pierniki migdałowe

SKŁADNIKI:

300 g mąki żytniej (może być razowa)
200 g zmielonych migdałów
1 jajko
100 g brązowego cukru
3/4 szklanki miodu
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao lub melasy
50 g masła
2 łyżki likieru migdałowego (nie dałam)
pół szklanki posiekanych drobno migdałów (obranych wcześniej ze skórki)

Poza tym:

120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

WYKONANIE:

W garnku roztopić masło, wlać miód, cukier, kakao lub melasę i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Gdy masa miodowa będzie przestudzona dodać do niej mąkę, przyprawę do piernika, zmielone i drobno posiekane migdały, sodę, jajko, likier i dobrze wyrobić ( ciasto jest lekko klejące) Ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką) na grubość około 5 mm. Wyciąć foremkami kształty pierników i wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pierniki posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i na każdy wcisnąć migdałka (dałam połówki). Piec w nagrzanym piekarniku przez około 8 – 10 minut w temperaturze 190°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation