Kuchnia

I'm hungry...

Spaghetti z bazyliowym sosem

Składniki

Duży pęczek bazylii
2 cytryny
3 jajka
10 dag tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron spaghetti
Sól
Pieprz

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Wstawiamy do gotowania wodę na makaron.

W tym czasie do miseczki wrzucamy liście bazylii, zostawiając kilka z nich. Solimy i miksujemy na gładką masę (można również utrzeć w moździerzu).

Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy do dużej miski, dodajemy pastę z bazylii, pieprz, ocieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy sok z obu cytryn, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane pozostałe liście bazylii.

Kiedy woda na makaron zacznie się gotować solimy ją i wrzucamy makaron.

Miskę z sosem ustawiamy nad gotującym się makaronem i podgrzewamy, ciągle mieszając. Trzeba pilnować żeby sos się nie ściął. Gdyby wyszedł zbyt gęsty można dodać dwie łyżki wody z makaronu. Doprawiamy do smaku.

Ugotowany makaron, bezpośrednio z garnka, przekładamy do miski z sosem i dokładnie mieszamy.

Sos powinien oblepić makaron.

http://smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation