Kuchnia

bez glutenu

Gruszkowe muffinki bez glutenu, tłuszczu i cukru. Samo zdrowie!

Składniki na 10 sztuk:
Mąka gryczana* - 2/3 szklanki
Jaja - 3 sztuki
Banan - sztuka
Słodkie gruszki - 2 sztuki
Suszone daktyle - 40 g
Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 1 1/2 łyżeczki
Laska wanilii - sztuka
Szczypta soli

* u mnie ze sklepu biozdrowie24


Sposób przygotowania:
Daktyle drobniutko posiekaj. Banan zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Gruszki obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę. Z laski wanilii wydłub ziarenka.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Masą napełnij foremki do muffinek i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki:
Energia: 77 kcal
Białko: 2,6 g
Tłuszcz: 1,5 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik pokarmowy: 2 g
Cholesterol: 43,2 mg


Muffinki gruszkowe są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation