Kuchnia

bez glutenu

Ptysie bez glutenu, mleka i cukru
Składniki:

- ciasto parzone: 125 ml (1/2 szklanki) wody, 100 g mąki bezglutenowej, 60 ml oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju (1/4 szklanki), 2 jajka, szczypta soli

-patisserie: 2 żółtka z dużych ekologicznych jajek, 80 ml syropu z agawy, 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wodę zagotuj w garnku razem z oliwą i szczyptą soli. Zdejmij z palnika i przesiej do mieszanki mąkę. Szybko połącz dużą szpatułką „zaparzając ciasto”. Odstaw do ostudzenia.

Wbij po jednym jajku i zmiksuj masę, dobrze wyrabiając ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią za pomocą szprycy lub foliowego woreczka z obciętym rogiem ciasto w pewnej odległości od siebie. Piecz max 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Gotowe pozostaw do ostudzenia.

Przygotuj krem:

Żółtka ubij z agawą nad miską z gorącą wodą na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Mleko zagotuj. Wrzące wlewaj strumyczkiem do jajek i ubij przez chwilę mikserem.

Przelej do garnka i zagotuj ponownie całą mieszankę początkowo mieszając trzepaczką, a następnie mikserem aż krem będzie gęsty i budyniowaty. Przelej do miski i schłódź.

Ptysie przekrój na połówki i nadziej patisserie bezopśrednio przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation