Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Guacamole con Tortillas de Maiz"

Czy w Meksyku czy tez w calej Ameryce Srodkowej i Poludiowej bardzo znana i lubiana przekaska :) Chyba na calym swiecie juz znana! Przygotowana z avokado, pomidorow, swiezo wycisnietego soku z limonki i drobno posiekanej cebulki. Mozna ja przygotowac pikantnie ale i bez dodatku ostrych przypraw! Polecam bardzo ...

Skladniki dla 4 osob:

3 dojrzale avokado
sok wycisniety z 4 limonek
1 duzy pomidor
1 srednia cebula poszatkowana na drobna kosteczke
ziarenka chili dla tych, ktorzy lubia pikantne jedzonko
male tortille kukurydziane lub chipsy
sol, swiezo zmielony pieprz

Cebule umyc, obrac i pokroic w drobna kosteczne. Avokados przekoric i lyzka wydlubac zielone wnetrze. Uwaga nie wyrzucac pestek. Do miseczki wlozyc najpierw poszatkowana cebule. Zalac ja swiezo wycisnietym sokiem z limonek, tak aby prawie zakryl cebulke. Dodac avokados i rozgniesc widelcem. Pomidora umyc, pozbyc sie srodka. Pokroic w mala drobna kosteczke. Dodac do miseczki. Doprawic przyprawami. Wlozyc na przynajmniej 1 godzine do lodowki. Podawac z tortillami lub chipsami. Tu u mnie na Costa Rice podaje sie Guacamole z Pataconsami - sa to banany specjalne do gotowania (platanos) wypieczone w tluszczu.

Jesli ktos nie zje guacamole w ten sam dzien, zeby nie zczerniala nalezy wlozyc pozostawione pestki do srodka i przechowac w lodowce. Na drugi dzien bedzie nadal zielona i smaczna. Polecam ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation