Kuchnia

sałatki i surówki

Uwielbiam gotować: Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1 łyżeczka soli
1 średnia marchewka
1/2 cebuli
2 łyżki posiekanego koperku (niekoniecznie)
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
szczypta cukru
szczypta pieprzu


Kapustę drobno szatkuję, umieszczam w dużej misce i zasypuję łyżeczką soli. Dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 25 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie myję i obieram marchewkę, ścieram ją na średnich oczkach tarki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Koperek myję, osuszam i drobno siekam.
Do miski z kapustą dodaję posiekaną cebulę, koperek i startą marchewkę. Dodaję oliwę, ocet winny i doprawiam surówkę do smaku cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 20 minut, aż surówka się przegryzie. Podaję jako dodatek do obiadu.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation