Kuchnia

kuchnia

Domowa kuchnia Aniki: Domowy chleb z cebulą
Składniki:

1 litr ciepłej wody ( ok 50 stopni )
50 g świeżych drożdży
1 kg zwykłej mąki /0,5 kg luksusowej 550+0,5 pszennej razowej/
4 - 5 łyżek otrębów
łyżka soli
2 średniej wielkości cebule
3 - 4 łyżki oliwy
świeży rozmaryn
świeży majeranek
opcjonalnie kminek
Sposób wykonania:
Przygotować cebulę: cebulę dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią cebulę. Lekko oprószyć solą ( szybciej zmięknie ) i smażyć początkowo na większym ( często mieszając ), aa potem na delikatnym ogniu aż uzyska złotawy kolor
Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą
Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa
Dodać sól, resztę oliwy ( ok 2 łyżki ) i otręby, ewentualnie kminek ( ja daję łyżkę do ciasta oraz posypuję kminkiem jego wierzch ), oraz przysmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz dokładnie wymieszać
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych,wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Można po wierzchu posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Piec ok 1 godziny
Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną( ważne )!!!!. Ostudzić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation