Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Polędwiczki w sosie camembert (5 składników) - Wilkuchnia

polędwiczka wieprzowa [500 g]
► masło klarowane [2 łyżki]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]
► śmietanka kremówka 30% [100 g]
► camembert [120 g / 1 krążek]

Dodatkowo
► sól i pieprz do smaku
► tymianek suszony [1/2 łyżeczki]
► płatki chili [1/2 łyżeczki]

PRZYGOTOWANIE
Polędwiczkę osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić na 2cm plastry. Mięso delikatnie rozbić dłonią i oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić polędwiczki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru.
Zdjąć mięso z patelni, zmniejszyć grzanie. Na patelnię wlać na nią mleko oraz śmietankę. Zamieszać i gotować na małym ogniu, w międzyczasie przygotować ser. Camembert wyjąć z opakowania, obkroić pleśniową skórkę i samo wnętrze pokroić w kostkę. Wrzucić kawałki sera do sosu. Tak przygotowany sos będzie delikatniejszy w smaku. Jeśli lubicie pleśniowy smak camemberta, duże kawałki skórki można wrzucić do sosu, aby oddały swój aromat. Przed podaniem wystarczy je wyjąć.
Sos doprawić do smaku tymiankiem i chili, oraz ewentualnie małą szczyptą soli. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia sera.
Gdy sos będzie jednolity, wrzucić mięso i gotować razem jeszcze przez 7-10 minut, aż kawałki polędwicy przejdą smakiem sosu.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation