Kuchnia

Obiad

Schab zapiekany z surówką z młodej kapusty


Składniki
2 plastry schabu bez kości
2-3 pieczarki
pół główki cebuli
pół strąka czerwonej papryki
4 łyżki majonezu
4łyżki śmietany
3/4 szklanki startego żółtego sera (najlepsza byłaby mieszanka mozzarelli i parmezanu)
Na surówkę:
pół główki młodej kapusty
1 duża marchew lub 2 mniejsze
Na sos do surówki:
po 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,oleju i musztardy
2 łyżki cukru

Etapy przygotowania

1.Schab opłukać,rozbić tłuczkiem,natrzeć przyprawami,odłożyć na 15 min. do lodówki.

2.Cebulę,paprykę oraz pieczarki posiekać i poddusić na kilku łyżkach oleju do miękkości,doprawić do smaku.

3.Śmietanę wymieszać z majonezem i żółtym serem.

4.Kotlety ułożyć na natłuszczonej blaszce ,nałożyć na nie farsz warzywny i masę serową.Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-30 min. aż wierzch sera ładnie się przypiecze.

5.Kapustę opłukać,posiekać nożem na cienkie paski,posolić,włożyć do salaterki.Marchew obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać do kapusty.

6.Wymieszać dokładnie składniki sosu i polać nimi surówkę.

7.Schab wyśmienicie smakuje z frytkami posypanymi ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation