Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

*** BRUTTI MA BUONI - NIEZIEMSKIE, WŁOSKIE KULECZKI ***

Brutti Ma Buoni– czyli „brzydkie, ale smaczne” to kolejny włoski specjał, który pokochałam od pierwszego gryza. Zazwyczaj robi się je w postaci dość niekształtnych ciasteczek( stąd pewnie nazwa), ja natomiast zrobiłam z nich kuleczki:) Smakują nieziemsko! Przypominają mi dobre, wilgotne, lekko kleiste kokosanki, ale zamiast kokosu mają mielone migdały i orzechy laskowe. Są super szybkie i proste w przygotowaniu i niestety równie szybko znikają:) Robiłam je w dwóch wersjach: oryginalnej( którą dostałam od mojej włoskiej znajomej) i z podwójną ilością białek( przyznaję, że zupełnie przez pomyłkę;) Pierwsza wersja jest bardziej zbita, moja wersja jest bardziej miękka i kleista w środku. Obie są uzależniające:)

Składniki( na sporą ilość kuleczek, niestety zapomniałam policzyć ile dokładnie):

250g mielonych migdałów( mogą być ze skórką)
250g mielonych orzechów laskowych
300g cukru pudru
3 białka lub w mojej wersji 6 białek

zwykłe papilotki lub mini papilotki do muffinek, w zależności jak duże kuleczki chcemy zrobić, ale można również zupełnie je pominąć

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Na dużej blaszce ułożyć papilotki, lub jeśli ich nie używamy, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodawać przesiany cukier puder. Mielone orzechy i migdały wymieszać i stopniowo dodawać do białek, mieszać łyżką. Z gotowej masy kształtować mokrymi rękoma kuleczki dowolnej wielkości( ale im więcej zrobimy, tym teoretycznie dłużej powinny przetrwać;) lub nabierać łyżeczką i przekładać do papilotek lub bezpośrednio na natłuszczoną blachę. Piec około 15 minut, aż bardzo delikatnie nabiorą koloru- im dłużej będziemy je piec tym będą mniej wilgotne i kleiste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation