Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Brownie z jabłkami....

Składniki:

3 jabłka słodkie i soczyste
300 ml mleka ryżowego, sojowego, migdałowego, kokosowego lub krowiego
125 ml kakao
80 ml oleju
375 ml rodzynek lub innych suszonych owoców (najlepiej miękkich)
500 ml czyli 2 szklanki mąki gryczanej
250 ml mąki amarantusowej (ja dałam prażoną)
125 ml skrobi ziemniaczanej (mąka ziemniaczana)
45 ml chia lub siemienia lnianego (u mnie chia)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego)
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Do blendera wkładam umyte jabłka, rodzynki, olej oraz mleko. Miksuję na gładką masę.
W młynku mielę chia lub siemię lniane.
W misce łączę wszystkie suche składniki, dolewam zawartość blendera i dokładnie mieszam.
Formę o wymiarach 28 cm x 24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, wyrównuję i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę około 30 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu kroje i podaję, moje dziecko lubi z syropem klonowym, ja wolę do kawy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation