Kuchnia

Jedzenie

kurczak po hiszpańsku
4 nogi kurczaka bez skóry
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 czerwone papryki pocięte w paski
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki pasty pomidorowej
1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (oregano, tymianek, estragon)
1 pomarańcza ze skórką pokrojona na ósemki
Sól, pieprz



Umytego kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron; wyjmujemy i odstawiamy na bok.

Na oliwie po smażeniu kurczaka dajemy pokrojoną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę i smażmy około 5 minut mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, cayenne, pomidory z puszki, pastę pomidorową i zioła. Gotujemy kolejne 5 minut.

Wkładamy kurczaka, obkładamy go cząstkami umytej i pokrojonej pomarańczy. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut aż mięso będzie miękkie...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation