Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

przepisy

Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej graham
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 banany
1 marchewka


W dużej misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce ubić jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym na bardzo puszystą masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany i wmiksować do masy - banany się rozpadną, ale nie trzeba miksować do uzyskania idealnie gładkiej masy.
Płynną masę wlać do suchych składników i wymieszać. Na koniec wmieszać w ciasto marchewkę - startą ma drobnych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody.
Ciasto przełożyć do małej tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu) - do suchego patyczka.


Składniki na krem:
350-400 g kremowego serka (mascarpone, philadephia, inny biały ser zawierający przynajmniej kilkanaście % tłuszczu / w wersji light mielony twaróg bez dodatków)
50-60 g masła, bardzo miękkiego
1/4 - 1/2 szklanki cukru (w zależności od rodzaju sera / wedle uznania)

ok. 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych (kilka pozostawić do dekoracji)


Serek utrzeć z masłem, po czym dodać cukier - sprawdzając słodycz przy stopniowym dosypywaniu cukru. Na koniec wmieszać w masę dwie garści orzechów włoskich.

Wystudzone ciasto przekroić w poprzek, po czym przełożyć je kremem. Na koniec można je udekorować całymi orzechami bądź posypać już pokruszonymi.
Ciasto schłodzić w lodówce przez parę godzin. Podawać w temperaturze pokojowej, w takiej też można je przechowywać (najlepiej pod przykryciem aby szybciej namiękło).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation