Kuchnia

VEEEEGEEE

Smażone tofu z warzywami
Składniki:

1 opakowanie tofu (najlepiej wybierzmy takie bez sztucznych dodatków, przypraw, z soi NIEmodyfikowanej genetycznie),
składniki do marynaty do tofu: 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, lubczyk, sól himalajska lub morska, kurkuma,
przykładowe warzywa: ziemniaki, fasolka szparagowa, kalarepa, cebula,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

W ok. połowy szklanki wody mieszamy przeyprawy: lubczyk, sól, kurkumę. Dorzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Polewamy i obtaczamy tym tofu z wszystkich stron. :-) Odstawiamy na minimum godzinę.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy samo tofu (bez marynaty, ok. 2-3 minuty z dwóch stron), a następnie dolewamy marynatę i dusimy, od czasu do czasu przerwacając na drugą stronę (ok. 5 minut).

Warzywa przyrządzamy w dowolny sposób: ziemniaki możemy upiec w mundurkach w piekarniku lub zwyczajnie ugotować, a następnie podsmażyć/ poddusić. Ja akurat miałam warzywa ugotowane z poprzedniego dnia więc je wszystkie poddusiłam z uprzednio zeszkloną cebulką i ziołami. Pyszne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation