Kuchnia

Grillowanie

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Co kupić
500 g schabu
300 g pomidorków koktajlowych
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
50 ml oliwy z oliwek
pieprz
Dip
4 łyżki kremowego twarożku
6 łyżek śmietany 18%
1 łyżka szczypiorku
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 1h 0min
Przygotowanie
Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Oliwę, drobno posiekany czosnek, rozmaryn, bazylię i pieprz (do smaku) łączymy razem, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Na namoczone w zimnej wodzie drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki mięsa, pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w ósemki cebule. Pozostałą w misce marynatą za pomocą pędzelka smarujemy pomidorki i cebulę na szaszłykach. Grillujemy ze wszystkich stron, aż mięso nabierze złotobrązowego koloru.
Twarożek łączymy ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy drobno posiekany czosnek i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku kminem, solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation