Kuchnia

Słodkości - przepisy

OCZY CARYCY PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA JASNE CIASTO:

6 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu (spirytusowego)
SKŁADNIKI NA CIEMNE CIASTO:

6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki, czubate
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:

600 ml mleka
2 budynie waniliowe, proszek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym, proszku
SKŁADNIKI NA PONCZ (OPCJONALNIE):

1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO:

2 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody
ok. 200 g biszkoptów okrągłych
1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier. Miksujemy ok. 3 min. Następnie wlewamy powoli olej oraz ocet cały czas miksując. W kilku partiach dodajemy skrobię ziemniaczaną przesiewając bezpośrednio do białek. Mieszamy delikatnie dużą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej naruszyć pianę.

Żółtka, jajka i cukier miksujemy, aż masa będzie jasna i puszysta (ok. 5-10 min). Powoli wlewamy olej cały czas miksując. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy powoli dużą łyżką lub szpatułką, aby masa jak najmniej opadła.

Formę o wym. 24 x 24 lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy jedną łyżkę jasnego i jedną ciemnego, aż do wykorzystania składników. Ja wykładałam jedną obok drugiej i na koniec delikatnie polałam ciemną częścią. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od użytej blachy, im większa tym czas pieczenia krótszy. Studzimy i przekrawamy na pół.

500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałych 100 ml rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowym. Ponownie przekładamy na ogień i mieszając gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Gotowy owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło chwilę miksujemy następnie po łyżce dodajemy budyń (powinien być w tej samej temp. co masło). Na koniec dodajemy proszek cappuccino.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć.
Jeden blat ciasta układamy w formie (możemy nasączyć ponczem), wykładamy połowę kremu. Biszkopty nasączamy w zaparzonej i ostudzonej kawie, układamy jeden przy drugim. Wykładamy dosyć mocno tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia. Następnie ponownie wykładamy pozostały krem i drugi blat ciasta (możemy nasączyć). Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Wierzch możemy polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation