Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

książka kucharska gosi

domowy ketchup

Składniki:

1,5 kg pomidorów (u mnie lima)
1/3 szklanki cukru
1/8 szklanki octu
4 liście laurowe
5 kuleczek ziela angielskiego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka soli
1 duża cebula lub 2 średnie
2 goździki
do smaku świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano


Aktualizacja 14.09.2013 - można również dodać:

2 ziarenka jałowca
pół łyżeczki ziarenek gorczycy
pół łyżeczki ziół prowansalskich



Pomidory kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym o ogniu bez przykrycia do momentu, aż pomidory rozpadną się, a cebula będzie miękka. Dusiłam tak ok. 2,5 godziny. Następnie wlewamy na sito, wyjmujemy ziele, liście, goździki i przecieramy pomidory z cebulą. To co powstanie z przetarcia wlewamy do garnka i ponownie stawiamy na wolnym ogniu, tak aby większość płynu zredukowała się i powstał odpowiednio gęsty ketchup (u mnie tak na wolnym ogniu gotowało się ok. 3 godzin).
Jeśli będziecie chcieli bardziej pikantną wersję, odpowiednio zwiększamy ilość ostrej papryki (według uznania można też dosolić bądź dodać ciut więcej cukru).
Z tej porcji wyszły dwa małe słoiczki (takie jak na zdjęciu).
Wkładamy gorący do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation