Kuchnia

Zupy

Krem kukurydziany z kurkami i tymiankiem

Składniki (4 porcje):
800g-1kg ziaren kukurydzy (mogą być mrożone)
1l bulionu drobiowego
3 szalotki, drobno posiekane
4 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego tymianku
100g świeżych kurek, oczyszczonych; większe grzyby pokrój w paski
100ml śmietanki 30%
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku lub rondlu podsmaż na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy cebulkę i czosnek (do miękkości). Następnie zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę i gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Garnek zdejmij z ognia, poczekaj aż lekko przestygnie i zmiksuj blenderem, lub w robocie kuchennym. Zmiksowaną zupę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj połowę śmietanki , wymieszaj i wstaw ponownie na ogień podgrzewając zupę przed podaniem.
Na patelni na 1 łyżce masła przesmaż kurki (ok3-5minut) z tymiankiem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Gotowy krem przelej do miseczek, udekoruj resztą śmietanki i kurkami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation