Kuchnia

Zupy

Krem szparagowy

Składniki

6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
2 średniej wielkości ziemniaki
500 g białych szparagów
2 średnie cebule
1 łyżka masła
2 żółtka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
szczypta soli
szczypta cukru

Przygotowanie

Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.

2 żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.

Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy.
Jak podawać

Przed podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation