Kuchnia

Przepisy

Kruche rogaliki z kremem patissiere

SKŁADNIKI (na 16 sztuk):

KREM:
3 żółtka
50g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki semoliny
300ml mleka

Żółtka wymieszać z cukrem i ziarnami wanilii. Dodać obie mąki - wymieszać. Mleko zagotować z korą waniliową. Z gotującego się usunąć korę. Wlać przygotowaną mieszankę ciągle mieszając. Zagotować na wolnym ogniu i nie przestając mieszać gotować około 2 minut. Przykryć folią aluminiową i odstawić do całkowitego ostudzenia.

CIASTO:
100g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
100g lekko ocieplonego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, owinąć folią i schłodzić 1,5-2h w lodówce.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować (ok. 2mm), podsypując mąką, w kształt koła. Koło podzielić promieniście na 8 trójkątów. Na szerszy brzeg każdego z nich nałożyć po dwie łyżeczki ostudzonego kremu, zawinąć w stronę środka koła i wygiąć w kształt rogala. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, około 25min (do zarumienienia)

Lekko przestudzone obsypać cukrem pudrem. Podawać świeże, ale całkowicie ostudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation