Kuchnia

kuchnia

kwaśnica po góralsku
SKŁADNIKI

* 1 kg kwaszonej kapusty
* 0,5 kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
* 20 dag wędzonej słoniny
* 10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
* Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
* 1 łyżka stołowa kminku
* Czosnek utarty z solą
* 3 –4 liście laurowe
* Kilka ziaren ziela angielskiego
* Sól i pieprz do smaku
* 4 ugotowane wcześniej ziemniaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby namoczyć dużo wcześniej. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby pokroić. Ziemniaki ugotować wcześniej. Do kociołka (garnka) wrzucić kapustę, namoczone grzyby i wędzoną słoninę. Nie trzeba jej kroić, gdyż od niej wymagamy tylko smak, potem się ją wyjmuje. Żeberka podzielić na pojedyncze porcje, boczek pokroić w dość grube plastry, i wszystko to wrzucić do garnka. Do zupy dodać kminek, ziele angielskie, liście laurowe i posiekany czosnek, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu minimum 1,5 godziny, a na koniec dołożyć ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation