Kuchnia

kuchnia

Kartacze /cepeliny z mięsem wg Makłowicza

1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

500g mielonej wieprzowiny (użyłam z łopatki)
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

okrasa: boczek, cebula

Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
Drugą połowę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - wówczas masa nie ściemnieje.

Wyciśnięty sok odstawić na kilka minut i odczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, krochmal dodać do masy ziemniaczanej wraz z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą, by nie była mdła, i wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.

Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą, obranym przeciśniętym czosnkiem, jajkiem i majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła.

Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużna kluskę o zwężających się brzegach.

Kartacze wkładać na wrzącą, osolona wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.
Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 10 minut.

Podawać okraszone obraną, drobno posiekaną cebulą, podsmażoną wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Z połowy podanej tu porcji wyszło mi 9 sztuk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation