Kuchnia

przetwory

Pikantne ogórki marynowane w lodówce

Składniki
ilość porcji: 12
12 ogórków do kiszenia długości 7-10 cm
475 ml (2 szklanki) wody
415 ml (1,75 szklanki) octu (5%)
1,5 szklanki posiekanego świeżego koperku
100 g (1/2 szklanki) cukru
8 ząbków czosnku
1,5 łyżki gruboziarnistej soli
1 łyżka mieszanki przypraw do kiszenia
1,5 łyżeczki nasion kopru
1/2 łyżeczki (lub do smaku) czerwonej papryki w płatkach
4 gałązki świeżego kopru

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 2godz. › +10dni fermentowanie › Gotowe w: 10dni2godz.15min.
W dużej misce wymieszać ogórki z wodą, octem, posiekanym koperkiem, cukrem, czosnkiem, solą, przyprawami do kiszenia, nasionami kopru, pieprzem i płatkami papryki. Wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, aż do rozpuszczenia się cukru i soli.
Przełożyć ogórki do trzech półtoralitrowych słoików o szerokich otworach, wkładając po 4 ogórki do każdego słoika. Zalać marynatą, aby je pokryła. Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru i szczelnie pozakręcać wieczka. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 10 dni. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation