Kuchnia

przetwory

Składniki:


2 kg ogórków gruntowych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 łyżki soli, kamiennej niejodowanej
5 łyżek musztardy
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe

Wykonanie:

1. Ogórki obierz ze skórki i przekrój wzdłuż.
2. Włóż ogórki do wyparzonych słoików.
3. Przygotuj z pozostałych składników zalewę i gotuj ją około 5 minut od zagotowania. Mieszaj, aby dobrze rozpuściły się sól i cukier.
4. Zalej słoiki gorącą zalewą i natychmiast je zakręć.
5. Pasteryzuj: W dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką.
6. Włóż do garnka słoiki i gotuj 3-4 minuty.
7. Wyjmij słoiki na ręczniczek, obróć do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation