Kuchnia

przetwory

Kopalnia Smaków...: Konfitura buraczano - migdałowa

Składniki:
1 kg buraków
200 g miodu
200 g cukru
sok i skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
100 g płatków migdałowych



Wykonanie:
Surowe buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w cienkie słupki.
Cukier i miód podgrzać na wolnym ogniu mieszając do chwili aż się rozpuszczą i zagotują.
Dodać buraki i sok z cytryny.
Gotować na średnim ogniu bez przykrycia około godziny.
Mieszać od czasu do czasu, aż buraki będą miękkie, a większość soku zredukuje się.
Dodać imbir, skórkę cytrynową i płatki migdałowe i gotować kolejne 15 minut.(dłuższe gotowanie spowoduje ,że buraki będą bardziej skarmelizowane i kleiste więc można przedłużyć gotowanie)
Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation