Kuchnia

przetwory

Ogórki wężowe w zalewie chrzanowej"
Składniki na zalewę:

200 ml octu z białego wina lub jabłkowego
1 litr przegotowanej wody
pół szklanki cukru
4 łyżki chrzanu
1 główka czosnku
2 łyżki gruboziarnistej soli

Oraz:

2 kg wężowych ogórków
4 litrowe słoiki ze szczelnymi zakrętkami
4 liście laurowe


Przygotowanie:

Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i 'wypiekamy' przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki.

Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, dodajemy cukier, chrzan oraz przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

Ostrożnie wyciągamy słoiki oraz nakrętki z piekarnika (koniecznie przy użyciu ochronnych rękawic!), do każdego słoika wkładamy jeden liść laurowy oraz
ogórki pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na zalewę.

Wrzącą zalewą uzupełniamy słoiki, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.

Do dużego garnka wkładamy czystą ściereczkę i kładziemy na niej słoiki.
Zalewamy wodą do wysokości 2 - 3 cm przed zakrętką.

Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania.

Po wyciągnięciu słoiki ponownie stawiamy na zakrętce i otulamy ciepłym kocem.
Następnego dnia wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Doskonałe jako dodatek do obiadu. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation