Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto czekoladowe z konfitura wisniowa

Składniki:

120 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
150 g mąki
200 g wydrylowanych wiśni (konfitura, z syropu, z zalewy, z kompotu, świeże lub mrożone)
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa (roztopiona tabliczka czekolady z łyżką masła)
W rondelku roztapiamy masło z czekoladą. Kiedy już te dwa składniki się połączą i dokładnie rozpuszczą odstawiamy je do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy cukier, roztrzepane jajko oraz wiśnie (konfiturę) i mieszamy.
Kolejnym etapem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy za pomocą mieszadełka (nie używamy miksera).
Wlewamy ciasto do małej formy na keks i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową (z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady z dodatkiem łyżki masła lub oleju).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation