Kuchnia

przystawki

sałatka z pieczonych buraków na ciepło, z kozim serem i rukolą smaku.© jenny bristow

składniki
10 niedużych buraków
10 szalotek
3 łyżki miodu
4 łyżki octu balsamicznego
dwie łyżeczki sosu chilli
kozi ser
rukola

przygotowanie
buraki dokładnie szorujemy i układamy na wyłożonej folią blasze. dodajemy rozkrojone szalotki. warzywa polewamy oliwą z oliwek, miodem, który wydobędzie ich słodycz, octem oraz sosem chilli. na koniec posypujemy czarnym pieprzem. buraki przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. pieczemy 45 minut w 200 stopniach celsjusza. w trakcie pieczenia polewamy je sosem.
gotowe obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski razem z szalotkami. do miski wlewamy też przecedzony sos, w którym warzywa się piekły. sałatkę polewamy łyżką oliwy, łyżką octu balsamicznego i łyżką miodu, który połączy wszystkie składniki i dosłodzi potrawę. ser kroimy na kawałki i układamy na warzywach. całość przybieramy liśćmi rukoli o ostrym, pieprzowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation